вівторок, 20 квітня 2021 р.

"А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"

 У цей день, 20 квітня в 1992 р. було засноване видавництво дитячої літератури Видавництво «Абабагаламага» - сьогодні провідне українське видавництво, одне з найвідоміших у Східній Європі, перше приватне дитяче видавництво незалежної України. Кілька мільйонів "малят від 2 до 102" називають книжки видавництва своїми улюбленими. Ті, хто пам'ятає "Грицеву шкільну науку" Івана Франка, знають, що словом "А-ба-ба-га-ла-ма-га" герой оповідання називав абетку.

Засновник, директор і головний редактор видавництва - український поет Іван Малкович (@Ivan Malkovych).
У липні 1992 р. вийшла перша книжка - "Українська абетка". "Я не думав спочатку про видавництво, я думав про одну книжку. Це була абетка, вона починалася з "Ангела", принципово. Я не хотів, щоб вона починалася з "Акули" чи з "Автобуса", чи ще з чогось. Хотілося саме з "Ангела" - Іван Малкович.
Книжки видавництва виходять не лише в Україні, але й в США, Швейцарії, Словаччині. Видавництво успішно продає свої права провідним видавництвам майже з 20-ти країн світу - від Великобританії (Тemplar Publishing) та США (Alfred A. Knopf) - до Південної Кореї.
Не лише дитячі книжки видає "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". "Я завжди прагнув видавати ще і дорослу літературу. Першою дорослою книгою став "Гамлет" Шекспіра, в чудовому перекладі Юрія Андруховича та з ілюстраціями Владислава Єрка. З того часу я почав більше видавати дорослих книжок,", - сказав іван Малкович в одному з інтерв'ю.
Видавництво працює з провідними українськими митцями різних поколінь, найвидатнішими письменниками, перекладачами і ілюстраторами.
Для видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" найважливішим критерієм завжди була якість, - щоб не засмічувати, а окультурювати український інформаційний простір.
Понад половину видань "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ" здобували перемоги на поважних книжкових конкурсах. Книжка "Маленький принц" видавництва "Абабагаламага" у Франції визнана найкращою книгою 20-го століття. Ілюстрації зробив видатний український книжковий графік Владислав Єрко.
Книжки "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ" - невід’ємний атрибут кожної інтелігентної української родини, вони стали одним з найкращих культурних презентів у міжнародних контактах українців.
Бажаємо видавництву "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" дочекатися ювілею в наступному році і відсвяткувати ще багато-багато ювілеїв.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел: https://www.facebook.com/


Немає коментарів:

Дописати коментар