вівторок, 15 грудня 2020 р.

Міжнародний день чаю

 «Міжнародний день чаю» порівняно молоде свято.

Ідея відзначати «День чаю» літала в повітрі багато років, але лише після обговорення на всесвітніх громадських форумах  дата 15 грудня стала називатися «Міжнародний день чаю».

Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю,  а також популяризація цього напою у світі .

Також 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії»






Нашим читачам сільський бібліотекар Звєрєва Оксана Василівна влаштувала цікаве, запашне,  смачне  чаювання з нагоди свята. 

Нас чекав красиво накритий  стіл з різними видами чаю, приборів для чаювання, смаколиків.

Познайомила бібліотекар з історією чаю, традиціями його смакування. 

Діти поділились рецептами улюблених сімейних напоїв. А потім з насолодою зігрілись гарячим ароматним чаєм, завареним за всіма правилами. 

Приємно час провели учні 4, 5 та 9 класів разом з вчителем Проценко Оленою Василівною та шкільним бібліотекарем Ольгою Миколаївною.

Дякуємо, Оксано Василівно, за гостинність! Чекаємо нових ідей та зустрічей!

Цікаві факти про чай

  • Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р.
  • Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.
  • В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.
  • Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу – 1-е вересня.
  • В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.
  • В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.
  • Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.
  • Використавшу заварку можна використовувати в якості абсорбенту запахів в холодильнику.
  • Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи…

1 коментар: